Putem extinde că și pentru piața de capital, oglinda economiei, lucrurile stau la fel.
Daca luăm însă optimismul pe de alta parte, acesta s-a dovedit peste timp ca este motorul tuturor inovatiilor atat de importante, generatoare de evolutie, crestere a productivitatii si implicit a economiei. Daca nu exista un Steve Jobs care cu optimism sa treaca peste toate criticile ce au culminat cu concedierea din propria companie, probabil ca am fi butonat si acum telefonul in loc sa lasam degetele sa alunece usor pe ecran.
Cu toate acestea este greu de combatut pesimistul. In timp ce optimistul pare naiv si superficial, pesimistul pare un tip intelept, pregatit si care captiveaza cu argumentele sale. Pesimistul e incruntat, serios si marcat de importanta lucrurilor grave pe care le prezice ca se vor intampla.
Si daca te intrebi de ce stau lucrurile asa, iti pot spune ca Daniel Kahneman, castigator al Premiului Nobel, a aratat ca oamenii raspund mult mai puternic la pierdere fata de castig. Acest lucru este de fapt un mod de aparare in evolutia noastra. El zice: “Organismele care trateaza amenintarile cu o urgenta mai mare in detrimentul oportunitatilor au sanse mai mari de a supravietui si a se reproduce”.
In investitii pe piata de capital tot timpul suntem balansati intre optimisti si pesimisti. Totusi fara sa ne dam seama aplecam urechea mai mult la ce spun pesimistii.
Probabil ca urmatoarele motive stau la baza acestei tentatii a noastre:
Un optimist cu experienta in piata de capital iti va evidentia riscurile, iti va povesti despre recesiuni, piete descendente, panica sau elemente greu de prevazut. Cu toate acestea te va indemna sa investesti, iar acest lucru ti se va parea cel putin ciudat, in contradicitie cu aceste riscuri si parca nu iti vine sa-l crezi ca totusi investitia poate fi profitabila. Elementele pozitive nu iti atrag atentia odata ce riscurile au fost puse pe masa.
Pe de alta parte pesimistul iti evidentiaza riscurile si iti spune sa stai deoparte, sa conservi, sa nu te bagi ca daca va veni un eveniment nefericit va fi sfarsitul lumii. De fapt diferenta intre cei doi este doar durata investitiei. Pentru optimist, evenimentul pesimistului este doar o etapa nefasta intr-un plan mai larg.
că tensiunea geopolotica poate influenta pretul petrolului, ca in China nu mai creste economia ca pe vremuri si asta va aduce contagiune in economia asiatica si mai ales globala, ca dobanda negativa stabilita de Banca Centrala Europeana este un experiment periculos. si asa mai departe. Optimistul insa nu se concentreaza la elementele exterioare, ci la cele interioare pe care cu putin exercitiu, disciplina si vointa le poti controla cu brio.
Vocea pesimistă care spune “VINDE, IEȘI, FUGI” îți răsună asurzitor și pare să-ți ofere alternativa confortabila a detasarii de problema. Vocea optimistului insa pare doar sa sopteasca “nu-ti face griji, totul va fi bine” si nu pare sa-ti aduca vreo solutie.
Optimistul iti recomanda o investitie. Pesimistul te avertizeaza ca e posibil sa iasa rau, iar el nu vrea decat sa te ajute sa te feresti de pericolele ce vor fi iminente.
De multe ori fac referire la depresiunea din 1929, criza petrolului din 1973 sau la criza financiara din 2008. Optimistul insa nu pune punct aici. Dupa toate aceste crize pietele de actiuni s-au refacut de fiecare data si au depasit maximele atinse anterior. Acesta este un fapt.
Închei cu un grafic simplu sugestiv: CÂȘTIGUL MEDIU ANUAL obținut de indicele reprezentativ general al pieței de capital americane, S&P 500 (include cele mai importante 500 de companii) pentru ultimii 5, 10, 20, 30 ani, dar și din 1871, de când acesta există.
Observând acest grafic ce preferi să fii acum:
un Optimist sau un Pesimist?
Declinarea Responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de investiții, tranzacționare, cumpărare sau vânzare pentru nici un instrument financiar. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al vreunei companii.
Suntem pe canalele sociale și ne poți urmări pe acestea:
Copyright © Selective Capital 2022. Toate drepturile rezervate.