Este acum un moment bun ?

General

Piața de Capital: Momente bune de investit

Pe măsură ce un investitor rămâne în piață, profilul său se schimbă

Căutând idei de investiții de multe ori am primit întrebarea: “Este acum un moment bun să investesc?”. Nu cred că există un răspuns general valabil, deoarece acesta trebuie să țină cont de profilul de risc al investitorului, vârsta sa, condiția materială, orizontul de timp al investiției și de cele mai multe ori de contextul economic. Pe măsură ce un investitor rămâne în piață, profilul său se schimbă, iar ascuțirea unor calități se face prin experiențele specifice din mediul economic favorabil ce alternează cu cel nefavorabil. 2021 a fost acel an excesiv de bun, în care măsurile stimulative și inundarea piețelor de capital cu lichidități încă din 2020 a dus la una dintre cele mai mari creșteri a PIB al SUA din ultimii 10 ani, iar o dată cu aceasta cu creșterea numărului de investitori care au împins bursa spre noi maxime. Dacă începeai să investești pentru prima oară în 2021 fațeta pe care o vedeai era doar a câștigului ușor obținut determinat de povești de succes în care inovația spectaculoasă era numitorul comun pentru creșterea fulminantă a acțiunilor companiilor. Poveștile sunt importante și parte a viziunii în orice model de business, însă diferența între o companie bună și una falimentară este capacitatea puterii de execuție. Când însă această execuție își pierde interesul în analiza de investiții apar baloanele de săpun ca cel din anul 2000, iar acum cel din 2021. O dată cu ele numărul investitorilor activi crește cu oportuniștii de ocazie care împing prețurile tot mai sus

Bursa se schimbă și ea de la an la an

Dacă ne uităm în 2022 suntem la 180 de grade. Creșterea dobânzilor ca efort de stăvilire a inflației și scăderea sau stagnarea economică în SUA elimină speranțele celor care au investit în 2021 pentru a obține un câștig rapid, creează panică în rândul acestora, iar numărul investitorilor activi scade simțitor. Anul 2022 a fost până acum, anul cu cea mai slabă performanță a portofoliului clasic de 60-40 (60% în acțiuni, 40% în obligațiuni) pe care fondurile de administrare obișnuiesc să-l gestioneze. Investitorii sunt bulversați în 2022 pentru că într-o strategie prudentă în care ai fi împărțit portofoliul în mai multe tipuri de instrumente este tare greu să găsești active financiare care să fi performat bine în acest an: acțiunile au scăzut în medie cu 20%, obligațiunile guvernamentale cu aproximativ 10%, aurul scădere tot de circa 10%. Nu este de mirare că fondurile mutuale și cele liber tranzacționabile (ETF) de acțiuni, obligațiuni și mărfuri au cunoscut o ieșire de capital de 332 mld de USD de la începutul anului până acum, comparativ cu o intrare de capital în 2021 de 876 mld USD (sursa Investment Company Institute).

Când oportunitatea duce la câștig

Bursa nu momește investitorii cu acțiuni ieftine, ci cu povești frumoase. Când acțiunile sunt cu adevărat ieftine, ele ajung așa deobicei în urma unei scăderi determinate de panica de vânzare după ce povestea s-a năruit, iar atunci bursa este chiar în dizgrație. Investitorii cu experiență știu că după astfel de evoluții în 2022 o serie de oportunități apar și așteaptă ca acele calcule de risc vs câștig din cadrul analizei lor să le dezvăluie momentul în care să aloce disponibilitățile financiare de care dispun. Calculul riscului asumat are exact rolul de a preveni posibile pierderi surprinzătoare. Acesta se realizează prin două componente: analiza temeinică a fiecărei investiții înainte de alocarea capitalului și orizontul de timp pentru care se face investiția. Fără un răspuns clar al acestor două componente orice investiție este rezultatul hazardului incontrolabil.

Dacă ai trecut prin 2021 și 2022 fiind investitor cred că ai avut șansa ca în numai 2 ani să înțelegi mult mai multe despre bursă decât au înțeles alți investitori în mai bine de 10 ani din 2009 până în 2019. Iar dacă rămâi aici, recalibrezi așteptările și orizontul de timp al investiției probabil că vei ști să răspunzi la întrebarea: ”Este acum un moment bun să investesc?”

Încearcă să fii cumpărătorul experienței și vânzătorul naivității.

Pe curând ;-).

Tags :

investiții, moment bun, oportunitate, Piata de Capital

Share :

Ai întrebări?

Îți răspund imediat

Categorii

Declinarea Responsabilității: Acest articol este strict cu caracter informativ și nu reprezintă o recomandare sau sfat de investiții, tranzacționare, cumpărare sau vânzare pentru nici un instrument financiar. Nu există și nu este oferită nicio garanție că informațiile prezentate sunt complete sau exacte. Orice opinie exprimată este strict părerea subiectivă a persoanei care a emis acea opinie și nu reprezintă punctul de vedere oficial al vreunei companii.

Suntem pe canalele sociale și ne poți urmări pe acestea:

Link-uri utile

Copyright © Selective Capital 2022. Toate drepturile rezervate.